Categorieën
Uncategorized

OERSAAI

foto: Marloes Teseling

Met mijn handen op mijn bovenbenen schuifel ik voetje voor voetje naar de overkant.

Marloes legt een hand op mijn schouder. ‘Deze overtocht was heftig voor je hè?’

Ik knik en slik een brok in mijn keel weg.

Een half uur geleden: Marloes komt me ophalen om samen een boswandeling te maken. Ik sta op de stoep te wachten en er stopt een auto vlak voor me. Ik open het portier en er springt een Vizsla uit. Heeft Marloes een nieuwe hond? Ik sta al met één been in de auto, als ik zie dat het de buurvrouw van twee huizen verder is. Ik krijg een kop als een boei. Twee tellen later komt gelukkig Marloes eraan.

Om bij het bos te komen moeten we de snelweg over via een voetgangersbrug. De voorbijrazende auto’s, vrachtwagens en bestelbussen denderen onder ons. Ik krijg een licht gevoel in mijn benen en ik voel de grond niet meer onder mijn voeten. Zwabberbenen, ik heb het vaker als er te veel prikkels op me afkomen. Mijn hart bonst en ik begin sneller te ademen.

Nadat Marloes me gekalmeerd heeft lopen we verder.

Honderd meter verderop gil ik de longen uit mijn lijf. Vlak voor mij op het pad ligt een gladde bruine slang. Marloes legt de engerd meteen vast op haar camera.

’s Middags heb ik een telefonische afspraak met Marianne, mijn reïntegratiemanager. Marianne lijkt me het type vrouw dat inbrekers wegjaagt met een honkbalknuppel.

‘Marianne, ik heb nu al een jaar Long-Covid en boek weinig vooruitgang. Ik moet me gedeisd houden en dat vind ik oersaai.’

‘Siem, in plaats van oersaai kun je ook een fijn en rustig leven leiden.’

‘Je hebt gelijk’, zucht ik ‘en zó rustig is mijn leven nou ook weer niet. Vandaag joeg een gladjakker in het bos me de stuipen op het lijf.’

Zag je een potloodventer?’

De telefoon glijdt bijna uit mijn handen van het lachen.

Gelukkig kun jij nog lachen’, zegt Marianne nuchter.

‘Het was een slang. Veel enger toch dan een potloodventer?’

Nu lacht Marianne.

‘Misschien, maar oersaai is het in ieder geval niet.

PS: volgens een trouwe lezer is het geen slang, maar een hazelworm. De hazelworm is een bruine, pootloze hagedis, die lijkt op een slang.