DRIE KEER GOUD

Bij aankomst in ons vakantiehuis op Texel rust een welkomstkaart tegen een vaas met gedroogde bloemen.
Met daarop een warme aanbeveling om asperges te kopen bij firma Keijser.

De volgende ochtend spring ik op de fiets en trap over de Ongeren, nieuwsgierig naar het witte goud van Texel. Waarom heten asperges toch zo, vraag ik mezelf af.
Bij boerderijwinkel Keijser word ik begroet door een vrouw in een gebloemd schort. Ze lacht me vriendelijk toe en wijst naar de bakken met asperges, van dunnetjes tot heuse joekels. ‘Onze asperges groeien op leemhoudende geestgrond, wat ze een zilte smaak geeft’, vertelt ze trots.

‘Ik ben benieuwd waarom asperges ook wel het witte goud worden genoemd?’
Het gebloemde schort haalt haar schouders op. ‘Ik werkte voorheen in een chocolaterie. Vrienden zeggen: Je bent van het bruine goud overgestapt naar het witte goud.’
Ik schiet in de lach.

‘s Middags google ik eerst het bruine goud en ja hoor die benaming bestaat echt. Daarna is het witte goud aan de beurt.
‘En weet je nu ook de betekenis van het witte goud?’, vraagt Hans vanachter zijn sudoku-boekje.
‘Zodra bij de asperges hun kopjes boven de grond tevoorschijn komen, worden ze met twee vingers voorzichtig uitgegraven. En met een speciale steker snijdt men ze net boven de wortel weer af. Dat ontstane gat gooit men na de oogst direct weer dicht. Veel werk dus en daarom zijn ze kostbaar.’

Hans kijkt op de keukenklok. ‘Dan is het nu tijd voor Texels goud.’
‘Huh?’
‘Siem, een goudblond biertje.’

Deel deze column
4.7 3 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolein Verweij
Marjolein Verweij
3 maanden geleden

Klinkt als een heerlijke vakantie en een mooi moment tijdens je verblijf op Texel.

Scroll naar boven