Categorieën
Uncategorized

ROOD GOUD

Even citroenen kopen op zaterdagmiddag. Ik loop bij de Turkse winkel naar binnen. Drie citroenen voor één euro. Achter in de hoek staat een rek met veters. Dat had ik hier nog niet eerder gezien. Voor de kassa sta ik in de rij. Voor mij staat een mevrouw die naar achter snelt, omdat ze ook in ene citroenen wil hebben. Ooit hoorde ik ‘een echte kok kookt nooit zonder citroenen.’ De man achter de kassa zie ik voor het eerst. Hij ziet mij kijken naar prachtige mini-pakketjes die in zijn vitrine liggen. Pakketjes met vreemde gouden letters erop. Hij helpt me uit de droom. Het is saffraan uit Iran. Saffraan uit Iran? Hoe komt hij hier aan, vraag ik me af. Ineens valt er een kwartje. Er staat een andere naam op de ruit. ‘U bent nieuw?’ Hij glimlacht en legt me uit dat hij voorheen schoenmaker was. Ah, dat verklaart de veters. Hij komt uit Afghanistan. De Turkse winkel is nu een Afghaanse winkel. Zijn moeder woonde in Iran. Twee weken geleden was de begrafenis. Heel kort zie ik droefenis in zijn ogen. Hij veert op als ik hem vertel dat ik in Teheran ben geweest. Hier ben ik meerdere malen geweest, omdat ik werk voor KLM. Hij legt me uit waar zijn moeder woonde, in Mashdad. Ook vertelt hij me dat hij naast een piloot woont. Een hele aardige piloot. Ik ken hem en bevestig een beetje te nadrukkelijk dat ik deze collega ook een hele aardige man vind. Een beetje te, alsof het uitzonderlijk is dat piloten aardig zijn.

  Vol trots tovert hij vanuit de vitrine de pakjes saffraan.

Dit rode goud helpt tegen stress, zo gaat het verhaal. ‘Geef me dan maar een kilo’, grap ik. Hij vervolgt zijn verhaal dat deze saffraan werkelijk bijdraagt aan een gelukkig leven. Ik beloof hem dat ik recepten ga opzoeken waar het rode goud in gebruikt wordt. In mijn vele receptenmappen (niet dat ik kan koken), weet ik dat ik een artikel heb van de ”saffraanpolitie”uit het Parool.  Dat heb ik thuis meteen opgesnord. Het artikel gaat o.a. over nepsaffraan. Ook wordt vermeld waar het allemaal tegen helpt zoals behalve stress ook tegen de griep, infecties aan de luchtwegen, geelzucht, mazelen, cholera, diabetes, tandpijn, huidproblemen en bovenal tegen slapeloosheid.  Recepten zoals muntthee met gember en saffraan, risotto Milanese, paella, omelet. Enfin, kijk zelf maar op saffraanrecepten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *